Curățenia în locuință, la locul de muncă dar și în afara lor reprezintă un factor care se reflectă asupra calității vieții, iar rezultatele bune vin doar cu puțin efort.

O persoana produce în medie de câteva sute de ori mai mult gunoi decât greutatea sa, pe tot parcursul vieții, iar cum producerea de deșeuri contaminează mediul, adică apa, pământul și aerul, este esențial să încercăm toate metodele posibile de a reduce cât mai tare impactul creat. Astfel, aici intervine colectarea selectivă a deșeurilor și ulterior, reciclarea lor.

Un mediu sănătos, este în primul rând, un mediu nepoluat, iar dacă reciclăm responsabil și corect, există o șansă ca poluarea să scadă simțitor. Acest lucru se poate întampla cu atât mai ușor dacă toți locuitorii continentului își sortează deșeurile, înainte de a fi preluate de către companiile care se ocupă de reciclare.

Cea mai importanta etapa este aruncarea deșeurilor în coșuri pentru colectare selectivă, organizate după culoare, potrivite pentru acest proces. După aceea, trebuie luate alte masuri, la nivel de management, pentru a reduce consumul excesiv de hârtie, baterii, plastic și altele. Conform legislației din țara noastră și din înteraga Uniune Europeană, culorile coșului de reciclare sunt următoarele: galben pentru deșeuri de plastic și metal; albastru pentru deșeuri de hârtie și carton; verde / alb pentru sticlă colorată și transparentă; maro pentru deșeuri biodegradabile.

Din fericire, există și magazine de specialitate, care se pot ocupa de comercializarea produselor profesionale precum cosuri de inox pentru casă și birou, coșuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor, coșuri stradale sau coșuri scrumiere și multe alte produse dedicate recilării responsabile a tuturor tipurilor de deșeuri.

În gama extinsă și profesională de coșuri pentru colectarea deșeurilor, se regăsesc produse potrivite și eficiente atât în uzul casnic, cât și în cel profesional, fie că este vorba despre clădiri de birouri, insituții ale statului, depozite, benzinării, centre comerciale, baruri și restaurante și multe alte tipuri de unități comerciale.

Aceste coșuri de gunoi sunt destul de încăpătoare pentru a permite utilizatorilor să stocheze gunoiul menajer și să poată realiza sortarea cu ușurință.

Gama de europubele este și ea foarte apreciată, deoarece aceste produse sunt capabile să stocheze mult mai multe deșeuri și prin urmare, sunt mult mai utile pentru firmele mari, care produc o cantitate mai ridicată de deșeuri.În plus, în locuri deschise, precum ar fi parcuri sau zonele stradale, trebuie să existe coșuri de gunoi sau containere, pentru a evita poluarea mediului.

Indiferent de tipul de coș ales, fie că alegem coșuri metalice, din plastic sau din inox, rezultatul este același, reciclarea se realizează corect și cu ușurință. Astfel, putem să ne bucurăm de multe beneficiile reciclării:

- Menținerea unui mediu și a unui spațiu curat;

- Păstrarea sănătății;

- Responsabilizare populației;

- Educarea generațiilor viitoare.

Coșurile de gunoi sunt o necesitate din ce în ce mai mare în ziua de astăzi, mai ales de cand a crescut norma de deșeu menajer pe cap de locuitor. Trăind într-o țară de tip “consumator”, separarea deșeurilor trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică, pentru a asigura un viitor mai curat și mai sigur.