Specialiștii de pretutindeni recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun lichid sau spumă, ori de câte ori este posibil, deoarece spălarea mainilor reduce cantitatea de toate tipurile de germeni și substante chimice de pe maini. Dar dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, utilizarea unui dezinfectant pentru mâini cu cel putin 60% alcool ne poate ajuta să evităm îmbolnăvirea și răspândirea germenilor în jurul nostru.

Îndrumările pentru spălarea eficientă și utilizarea produsului de dezinfectare a mainilor au fost elaborate pe baza datelor dintr-o serie de studii. Astfel, dezinfectanții pe bază de alcool pot reduce rapid numărul de microbi de pe mâini, în anumite situații.

Multe studii au arătat că dezinfectanții cu o concentrație de alcool între 60-95% sunt mai eficienți în uciderea germenilor, decât cei cu o concentrație mai mică de alcool sau dezinfectanții pentru mâini fără alcool.

Când utilizezi dezinfectant, aplică produsul pe palma unei mâini și freacă produsul pe toate părțile mâinilor, până când mâinile sunt uscate. Pașii pentru utilizarea dezinfectantului pentru mâini se bazează pe o procedură simplificată. Instruirea oamenilor să acopere toate suprafețele ambelor mâini cu dezinfectant s-a dovedit a oferi o eficacitate de dezinfectare mai bună.

Pe lângă soluțiile dezinfectante profesionale pentru mâini, este bine să luăm în considerare și alte măsuri de protecție și igienizare, astfel încât să fim siguri că ținem virușii și microbii la distanță. În acest sens, trebuie să avem în vedere folosirea unei măști de protecție eficiente, mai ales în spațiile publice închise sau aglomerate, purtarea mănușilor de protecție în situațiile în care acestea sunt necesare și instalarea covorașelor dezinfectante la intrările în clădiri.

Purtarea mănușilor de protecție este importantă, deoarece protejeaza mâinile de germeni și ajută la reducerea răspândirii lor, mai ales atunci când ne aflăm în spații în care este necesară o atenție specială, precum în prelucrarea alimentelor, în clinici medicale, cabinete de consulații, centre și saloane de înfrumusețare.

Masca de protecție este obligatorie oriunde în această perioadă și trebuie să te asiguri că este realizată din materiale calitative, că îți acoperă bine gura și nasul. Măștile sunt foarte eficiente la oprirea răspândirii germenilor din nas și gură prin respirație, vorbire și bineînțeles, print tuse sau strănut.

Una dintre cele mai simple și rapide soluții de igienizare rămâne spălarea atentă a mâinilor. Spălarea mâinilor cu apă și săpun va îndepărta substanțial mai multe organisme cauzatoare de boli, decât spălarea mâinilor doar cu apă. Pentru persoanele care consideră că săpunul provoacă iritarea pielii, este util să reții că săpunurile pot avea un pH diferit – pot fi neutre, ușor alcaline sau ușor acide, iar parfumurile din săpun pot provoca și ele iritații. Săpunul lichid este cea mai bună soluție, este mult mai delicat și hidratant, însă își păstrează și caracteristicile de curățare eficientă. În general, este mai bine să folosești săpun lichid, față de săpun bara, în special la locul de muncă, astfel încât igiena să fie mai bună.

În plus, pentru uscarea mâinilor, este ideal să se foloseascp prosoapele de hârtie de unică folosință. Astfel, vei limita contactul cu microbi și viruși și vei opri răspândirea lor.

Din grijă pentru tine și cei dragi, alege soluții profesionale de protecție, dezinfectare și igienizare, atât acasă, cât și la locul de muncă.